19 Mart 2010 Cuma

ver-yansin



ne kadar guzel bir kelimedir.
turk dil kurumuna gore aklindan gecenleri tartmadan soylemektir. ikiye boldugunde ise anlam daha da derinlesir. icinden geleni tutma,dok. karsindaki de senin kustuklarin icerisinde cayir cayir yansin anlamina gelir -ki ne kadar icten, samimi bir duygudur.

cok uzun zamandir eve donerken aklimda cumlelerle, yazmam gerekiyor diye adimlarimi hizlandirmamistim. ustelik ayaklarimin alismaya calistiklari yeni ayakkabi kaliplari derime tecavuz ediyorken. halbuki ne kadar cok hikayelerim oldu baslayip da bitiremedigim, yazip da yayinlamadigim gecen birkac ay zarfinda.

anlamlar kaymaya basladi yavas yavas. zamanin yorgunlugunun getirdigi tepkisiz kalmalar ve katlanilmazliklar, bazi konulari tek bir catinin altinda, tek bir cift gozun icerisinde, masadaki tek bir kisi karsisinda lakirdi bulabilir hale getirdi. konusmama hakkini kullanmak ne kadar guzel bir eylemmis aslinda ama cocukken izledigim, imdb notu 5.0'i bile gecmeyen yine de o doneme damgasini vuran parliament sinema klubu gecelerinde hep yanlis anlamisim konusmama hakkina sahip olmayi, bana insanligin onune cekilen bir duvar gibi gelmisti. sonradan ogrendim duvarin biz oldugumuzu.

veryansin, herseye ragmen iki kisilik bir eylem. birinin verdigi, digerinin yandigi.

birinin en icten, gercek haliyle, dusunmeden -dusunmek istemeden- icindekileri karsisindakine altin tepside sundugu, digerinin de tok bir misafirmis ama yine de "bak bunlari senin icin ozenle hazirladim, yemezsen darilirim" tadinda -tadini ne kadar alabiliyorsa- onune konanlari yemeye maruz kaldigi iki kisilik bir aksam yemegi aslinda; veryansin. hersey dahil...

tok oldugunu bile bile yemek, yine de bundan tat almak, tat almaya calismak. cunku o kadar eminsinki "bak bunlari senin icin ozenle hazirladim, yemezsen darilirim" cumlesinin gercekligine. zamanin tum yorgunluklarini rafa kaldiran o eller, rafin en ust noktasina ulasmak icin yukselen o parmak uclari. o eller, gecenlerde masada karsimda oturan o bir cift gozle, lakirdi yuvarlayabildigim ve bu anlamsiz eylemi bile sadece ben oldugum icin anlamli kabul eden beynin, kalbin elleri. ayni kalbin, ayni beynin dili.

ver.
yansin.

Hiç yorum yok: